Sunday, May 10, 2009

KEMPEN PEMULAUAN BARANGAN YAHUDI DI MESIR

Alhamdulillah mereka yang berhati murni daripada kalagan umat Islam meyedari kepentingan pemulauan ekonomi Yahudi. Lantaran itu, mereka mula bergiat cergas sejajar dengan "Kebangkitan Islam Masa Kini", menyedarkan orang ramai dan memberi tunjuk ajar kepada mereka menerusi satu gerak usaha yang terancang untuk menghadapi yahudi :

"Kami telah menyeru ke arah pemulauan pusat-pusat perniagaan Yahudi di Kaherah (Mesir). Kami cetak senarai nama pusat-pusat tersebut beserta alamat-alamatnya dan nama sebenar pemiliknya. Kami juga sertakan bersama senarai tersebut dan ungkapannya adalah seperti berikut :

"Setiap sen yang kamu bayar kepada mana-mana gedung perniagaan tersebut, kamu sebenarnya hanyalah meletakkan sen tersebut di dalam poket Yahudi Palestin bagi mereka membeli senjata membunuh saudara seislam kamu sendiri di Palestin".

"Kami telah edar senarai-senarai ini di merata tempat di banar Kaherah dan kawasan-kawsan lain. Ia menimbulkan kegemparan yang hebat kerana ia merupakan kempen yang julung-julung kali dibuat membangkitkan kemarahan Yahudi. Kesan bentuk dakyah sebegini sampai ke peringkat akhbar-akhbar Inggeris mogok kerana menuntut kerajaan Mesir mengambil tindakan ke atas penerbit bahan-bahan edaran ini.


"Bagi melengkapkan pembongkaran rancangan Zionis Laknatullah ini, kami keluarkan pula risalah-risalah atau buku-buku kecil yang memuatkan nama-nama akhbar Yahudi yang diterbitkan oleh mereka di serata dunia, bandar tempat diterbitkan dan nama-nama samaran yang digunakan oleh pemilik-pemilik sebenarnya daripada kalangan Yahudi. Kemudian kami edar buku-buku ini di merata tempat.

"Meskipun kerajaan Mesir yang dihasut oleh Inggeris telah melancarkan usaha-usaha hebat bagi menyelongkar bahan edaran ini terutamanya, mereka masih tidak berjaya mendapatkannya. Mereka terkejut apabila masih terdapat di tangan-tangan orang awam di jalanan, di kedai-kedai, sekolah, kolej dan Universiti. Bahkan pegawai-pegawai tinggi kerajaan dan para menteri mendapati bahan-bahan edaran ini di pejabat-pejabat mereka ketika mereka datang di waktu pagi" (Al-Ikhwanul Muslimin - Ahdath Soa'ati Tarikh karya Mahmud Abdul Halim, m/s 173 & 174, Juzuk 1).

Usaha murni ini diperbaharui dari semasa ke semasa bagi menyedarkan orang ramai tentang bahaya berurusniaga engan Yahudi dan percubaan untuk menjalin hubungan baik di anatara Mesir dan Yahudi.


"Pulaukan Yahudi di dalam semua perkara, di setiap lapangan kehidupan, dari setiap seudut dan pemikiran"

"Jangan menyukai mereka kerana mereka merupakan orang-orang zalim. Jangan sambut mereka kerana mereka makhluk perosak. Sedarkan diri mereka bahawa mereka tidak digemari. Mereka adalah manusia yang suka campur tangan di dalam urusan orang-orang lain. Mereka adalah pemeras. Mereka bukannya atang untuk menghidupkan setiakawan tetapi untuk meruntuhkan kediaman-kediaman."

"Cekik tengkuk mereka di lapangan ekonomi dan sosial kemasyarakatan. Pulaukan barangan mereka dan belilah barangan lain walaupun harganya sangat tinggi hatta ianya tidak bermutu dan tidak bertaraf sekalipun. Beri mereka datu pengajaran!"Garis kerja terancang ini diteruskan bertujuan untuk membuka mata orang awam erti mereka berurusan dengan Yahudi dari sudut ekonomi dan apa yang perlu dilakukan oleh mereka.

"Terimalah barangan buatan Mesir meskipun lebih teruk dari barangan Yahudi. Jangan kamu simpan harta benda kamu kecuali di bank-bank asing. Jangan bekerja denga Yahudi buat selama-lamanya walaupun mereka membei upah dan gaji yang berlipat ganda. Sambutlah barangan buatan tanah air kamu meskipun harganya meningkat naik".

Demikian juga Liga Negara-negara Arab telah menubuhkan satu pejabat di Damsyik bagi menguruskan penyelarasan pemulauan ekonomi Yahudi ini supaya tidak berlaku sebarang urusan di dalam apa-apa sesi pun antara Israel dan mereka yang bekerjasama dengannya dari sudut ekonomi.

Undang-undang kastam digubal bagi menyekat pengimportan barangan dari luar kecuali jika disertakan penyata tempat keluarannya dan juga bukti bahawa syarikat pengeluar barangan itu tidak berurusan dengan Israel.

Saya rasa syarat terakhir ini perlu kepada penelitian dan kajian semula, keran akebanyakan pemilik syarikat perniagaan dan perusahaan Yahudi menggunakan nama penduduk negara yang mereka diami.

Kebanyakan mereka yang pulang ke tanah air setelah bermusafir untuk membeli belah di luar negara menanggalkan jenama gedung-gedung Yahudi dari pakaian-pakaian dan barang-barang lain yang dibeli agar tidak diselongkar ketika di balai ketibaan.

(Kenapa Haram Berurusniaga Dengan Yahudi oleh : Dr Farouk Masahil)
About The Author
Michi, that's my nickname. Im just an ordinary blogger. Searching for Mardhatillah. I'm hoping something. For those who knew me already, they will know what I looking for. Pray for my strenght and my success. I want to fly without wings... And I really what I think... (^_^) LuKLuK BaiDoa
Share This
Subscribe Here

0 comments:

 

Challenge Me!

Promote This Blog

Visitors

...::Lukluk Baidoa::..