Sunday, May 10, 2009

Pesanan Imam Al-Ghazali kepada anak perempuannya

Maksud Hadis Rasulullah S.A.W.

"Kebahagiaan bagi anak Adam ada tiga. Dan kesengsaraan terhadap anak Adam ada tiga. Maka di antara yang membahagiakan adalah isteri yang soleh, kenderaan yang baik serta rumah yang lapang. Dan kesengsaraan bagi anak Adam ada tiga iaitu tempat yang tidak baik dan isteri yang tidak baik serta kenderaan yang tidak baik."

From the book "Al Mukminah As Solehah" (sorry dont have time to translate).

Isteri yang soleh itu sentiasa berjuang bersama-sama suami menyebarkan fikrah Islamiyyah, khususnya kepada kaum sejenisnya. Mendidik dan membimbing mereka sehingga lahir kefahaman dan kesedaran Islam. Sehingga mereka pula mampu untuk menjadi pejuang-pejuang akidah yang bersedia menumpukan taat setia kepada Islam dan pergerakannya. Keletihan suami setelah melaksanakan tugas harian dan berdakwah disambut dengan wajah yang berseri dengan ucapan kata-kata yang dapat memberi kekuatan jiwa untuk lebih istiqamah, ketika menghadapi masyarakat jahiliyah tanpa mempunyai perasaan bosan dan jemu. Mengizinkan dan merasa bahagia melihat suami menjalankan tugas Islam tidak kira masa dan waktu. Bersedia memberikan rumahnya, hartanya dan masanya untuk tugas yang murni ini dengan hati yang penuh redha. Isteri yang soleh juga sentiasa melaksanakan tugas-tugas yang diamanahkan kepadanya dengan sebaik-baiknya dan bersedia untuk menghadapi segala ujian-ujian dari Allah SWT.

Pesanan Imam Al-Ghazali kepada anak perempuannya di hari perkahwinannya

Anakku!

Engkau sekarang akan berpindah dari rumah tempat engkau dibesarkan

Dan akan berada di tempat tidur yang tidak engkau kenal,

Dan rakan hidup yang engkau tidak biasa dengannya.Itulah suamimu;

  1. Jadilah engkau sebagai tanah untuknya dan ia akan menjadi sebagai langitmu.
  2. Jadilah engkau sebagai lantai untuknya dan ia dapat kau jadikan tiangmu.
  3. Jadikanlah dirimu ibarat seorang khadam kepadanya, nescaya dia pula akan menjadi khadam kepadamu.
  4. Jangan engkau memaksa-maksa apabila engkau meminta sesuatu daripadanya...Dengan cara yang demikian akan menjadi ia merasa benci padamu.
  5. Jangan pula engkau menjauhkan diri nescaya ia akan melupakan engkau.
  6. Dan kalau ia pula menjauhkan diri secara marah kerana sesuatu sebab yang tertentu, maka yang eloknya jauhkanlah dirimu daripadanya semasa marah.
  7. Peliharalah hidung, telinga dan matanya
  8. Janganlah membiarkan dia menghidu sesuatu daripada mu melainkan yang harum,
  9. Janganlah membiarkan dia mendengar sesuatu daripadamu melainkan yang baik,
  10. Dan janganlah membiarkan dia melihat sesuatu daripada mu melainkan yang cantik, belaka.
About The Author
Michi, that's my nickname. Im just an ordinary blogger. Searching for Mardhatillah. I'm hoping something. For those who knew me already, they will know what I looking for. Pray for my strenght and my success. I want to fly without wings... And I really what I think... (^_^) LuKLuK BaiDoa
Share This
Subscribe Here

0 comments:

 

Challenge Me!

Promote This Blog

Visitors

...::Lukluk Baidoa::..