Sunday, November 29, 2009

Ibadah Melontar Di Jamrat Berjalan Lancar

Jemaah Gembira Tinggal Lebih Lama

MEKAH: Tabung Haji akan membiayai perbelanjaan jemaah haji yang terpaksa tinggal lebih lama di tanah suci ekoran masalah penjadualan semula penerbangan yang membawa mereka pulang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mej Jen (B) Datuk Jamil Khir Baharom berkata ini ekoran arahan pihak berkuasa Arab Saudi yang cuma membenarkan empat penerbangan sehari untuk membawa pulang jemah haji ke tanah air iaitu dua Penerbangan Malaysia dan dua Saudi Airlines untuk mengelakkan kesesakan di lapangan terbang.

"Ekoran itu ada antara jemaah haji yang terpaksa dijadualkan semula penerbangan pulang dan perlu tinggal lebih lama di tanah suci," katanya kepada petugas media Tabung Haji di sini pada Jumaat.

Sehubungan itu, katanya Tabung Haji akan membiayai kos tambahan setiap jemaah yang terpaksa menangguhkan perjalanan pulang terutama dari segi penginapan serta makan minum.

Jamil Khir berkata penjadualan semula penerbangan pulang mendapat reaksi yang positif daripada kalangan jemaah yang terbabit.

"Mereka menyatakan rasa gembira kerana dapat tinggal lebih lama di tanah suci tetapi bimbang bayaran yang mereka buat kepada Tabung Haji cuma untuk tempoh 40 hari.

"Saya telah meyakinkan mereka bahawa Tabung Haji akan menanggung segala perbelanjaan penginapan serta makan minum sepanjang tempoh tambahan mereka berada di tanah suci," katanya.

Menurut jadual asal, penerbangan pertama yang membawa pulang jemaah haji di jangka pada 3 Disember manakala yang terakhir pula pada 2 Januari tahun depan.

Mengenai wukuf yang berakhir semalam, Jamil Khir menyatakan rasa gembira kerana jemaah haji Malaysia menumpukan sepenuh perhatian kepada ibadah masing-masing sungguhpun keadaan khemah penginapan mereka agak basah dan kurang selesa ekoran hujan lebat pada petang Rabu.

Beliau berkata ratarata jemaah haji Malaysia yang beliau temui menyatakan rasa syukur kerana kedatangan mereka ke Arafah disambut dengan hujan dan menganggapnya sebagai hujan rahmat kerana hujan jarang sekali turun di tanah suci Mekah apatah lagi di Arafah.

Jemaah haji Malaysia kini berada di Mina untuk melontar Jamrah sebelum kembali semula ke Mekah untuk mengerjakan Tawaf dan Sae haji. BERNAMA

28 Nov 2009 mStar Online

Ibadah Melontar Di Jamrat Berjalan Lancar

MEKAH:Ibadah melontar di Jamrat pada hari pertama, Jumaat, berjalan lancar dengan lebih 2.5 juta jemaah haji berjaya mengerjakannya tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Pembinaan jambatan Jamrat setinggi lima tingkat yang berharga SR4.6 bilion dalam usaha melegakan kesesakan di kawasan itu banyak membantu jemaah haji dalam mengerjakan ibadah itu dengan lebih selesa.

Dengan kalimah "Allahuakbar" ratarata jemaah menyempurnakan ibadah melontar di Jamrat Al-Aqaba di Mina.

"Kami bersyukur kepada Allah Maha Besar hari pertama berlalu dengan lancar dan pihak keselamatan kami berjaya memastikan tidak berlaku sebarang kesesakan di manamana tempat di jambatan Jamrat," menurut jurucakap pegawai tentera Khalid Al-Zahrani yang dipetik akhbar berbahasa Inggeris Arab News.

Pihak keselamatan mulai memantau pergerakan jemaah haji ke kawasan melontar sejurus selepas menamatkan ibadah korban.

Sementara itu Penjaga Dua Masjid Suci Raja Abdullah dalam ucapan umumnya di hadapan putera-putera raja, cendekiawan, tetamu dari negara-negara Majlis Kerjasama Teluk, menteri-menteri kabinet dan komander dari pelbagai badan keselamatan, menyuarakan penghargaan kepada semua yang berjaya menampilkan ibadah haji yang lancar tahun ini.

Menteri Dalam Negeri Jen Mansour Al-Turki pula dalam satu persidangan berita di Mina berkata pihaknya tida menerima maklumat mengenai sebarang insiden yang membabitkan mana-mana kumpulan ekstremis.

Beliau berkata ibadah haji berjalan dengan lancar, kecuali beberapa kesalahan yang berkaitan pelanggaran peraturan mengenai tempat penginapan. BERNAMA

28 Nov 2009 mStar Online

About The Author
Michi, that's my nickname. Im just an ordinary blogger. Searching for Mardhatillah. I'm hoping something. For those who knew me already, they will know what I looking for. Pray for my strenght and my success. I want to fly without wings... And I really what I think... (^_^) LuKLuK BaiDoa
Share This
Subscribe Here

0 comments:

 

Challenge Me!

Promote This Blog

Visitors

...::Lukluk Baidoa::..