Thursday, October 28, 2010

Perlunya Riwayat Hidup Nabi Junjungan

Bismillahirrahmanirrahim...

PERANAN DAN PERLUNYA RIWAYAT HIDUP NABI MUHAMMAD SAW DALAM MEMAHAMI ISLAM

Tidak seharusnya kita menganggap kajian sejarah hidup Rasulullah sama dengan membaca dan menela'ah sejarah para pemerintah (khalifah) di zaman dulu.

Tujuan utama kajian yang dimaksudkan adalah supaya setiap muslim dapat memahami, menganggap dan mengambarkan bahawa hakikat zahir dan batin Islam semuanya teradun di dalam pghidupan Rasulullah itu sendiri. Gambaran dan anggapan ini akan timbul dan waujud setelah seseorang muslim itu dapat memahami dengan benar segala hikmah dan keistimewaan prinsip2 dan dasar2 Islam satu persatu terlebih dahulu.

Tegasnya kajian riwayat hidup Rasulullah SAW ini adalah suatu usaha mengumpul hakikat dan intiasari dasar2 Islam kemudian memadan dan menyeduaikan dengan contoh Islam iaitu Nabi Muhammad SAW.

.

Tujuan2nya adalah seperti berikut :

1- FAHAM PERIBADI NABI SAW menerusi penghidupan dan suasana hidup baginda sendiri.

2- Supaya MANUSIA DAPAT TIRU DAN IKUT SUATU CONTOH yang unggul dalam segenap lapanga hidup yang harmoni, dari itu juga dapat dijadikan sebagai dasar-dasar hidupnya.

3- TOLONG MANUSIA MEMAHAMI DAN MENGECAPI ISI KANDUNGAN AL-QURAN lantaran banyaknya ayat2 Al-Quran yang dihurai dan ditafsirkan oleh kejadian dan peristiwa2 sejarah hidup Nabi Muhammad SAW.

4-DAPAT KUMPUL PERBENDAHARAAN KEBUDAYAAN DAN PENGETAHUAN ISLAM YANG SEBENAR sama ada pengetahuan bersangkutan dengan 'aqidah kepercayaan, hukum hakam' dalam Islam atau tatasusilanya.

5- PARA PENDIDIK PENDAKWAH ISLAM MENCONTOHI DAN MENGAJAR MENGIKUT SISTEM PENDIDIKAN DAN PENGAJARAN YANG SIHAT kerana Nabi Muhammad SAW sendiri adalah pendidik, penasihat, guru dan petunjuk yang utama, tidak membuang masa begitu sahaja malah sentiasa mencari dan menyiasat jalan2 dan sistem2 pengajaran yg terbaik semasa Baginda berdakwah.

.

FAKTOR SEJARAH NABI MUHAMMAD SAW MAMPU DAN BERUPAYA UNTUK SAMPAI KE MATLAMAT2 TADI :

SEJARAHNYA LENGKAP meliputi segenap bidang kehidupan sama ada segi kemanusiaan mahupun kemasyarakatan yang terdapat di kalangan manusia lain, samada ianya sebagai seorang individu bebas dgn faham pembawaannya atau sebagai seorang anggota masayarakat yg cergas.

.

SEJARAH NABI MUHAMAMMAD SAW MENUNJUKKAN BAGINDA...

1- Seorang pemuda yang waras; peribadinya yang dipercayai dikalangan keluarga dan sahabat2.

2- Seorang manusia yang menyeru umat manusia ke jalan Allah secara berlemah lembut dan bersopan santun.

3- Seorang pejuang yang mengorbankan sepenuh usaha dan tenaga demi menyampaikan seruan Allah.

4- Seorang ketua negara yang mendayung bahtera pemerintahan dengan cekap dan pintar.

5- Seorang suami yang halus pergaulannya.

6- Seorang bapa yang teliti dan bijak menyempurnakan kewajipan terhadap anak dan isteri.

7- Seorang ketua bijak mengurus peperangan yang cergas, penuh dengan taktik strategi persediaannya.

8- Seorang Muslim yang waras lagi bijak membahagi dedikasinya kepada Allah, keluarga dan sahabat handai.

.

Kesimpulannya, belajar sejarah hidup Nabi Muhammad SAW dapat memahami semua sudut kemanusiaan dan menambahkan lagi kecintaan kita kepada Baginda...

.

Adapun post ini telah diedit dari rujukan-rujukan tersebut

1- فقه السيرة النبوية مع موجز لتاريخ الخلافةالراشدة oleh الدكتور محمد سعيد رمضان البوطي

2- Fiqh Al-Sirah Terjemahan Ust Mohd Darus Sanawi

.

.

Wednesday, October 27, 2010

Sajak : Awan yang menipu...

Awan Yang Menipu

Mungkinkah mengapai awan lagi,
Jika di Malaysia, mendung membawa hujan,
Tapi di sini, mendung membawa kesejukan,
Lebih parah kesannya,
Lebih menguis kulit,
Lebih dicakar kuku,
Tatkala sejuk membawa beku,
Mengeringkan permukaan dataran berdebu...

Mengapa di sebalik awan itu,
tersembunyi kedustaan,
tersepit penipuan,
kononnya membawa redup,
tapi datang membawa sejuk,
sedangkah wajah tersenyum,
dengan warna keputihan kebiruan,
tapi nista di sebaliknya...

Oh awan,
mengapa kamu menipuku,
aku inginkan kehangatan,
bukan kesejukan...

Lagu yang berlagu sendu,
mengingatkan Perang Dunia Kedua yang lalu,
membawa erti akan ada yang ketiga,
Sedangkan baru semalam,
aku menerima bingkisan hati,
di atas kepercayaan,
bahawa awan membawa kebahagiaan...

Aku kini dibelenggu,
masih mampukah menerima kamu,
sedangkah kamu membawa kesejukan,
menggigil perasaan cemburu,
kepada Malaysiaku,
yang panasnya kurindu...

Oh Awan,
aku berharap,
dan teruskan berharap,
jika benar kau tidak menipu,
tunjukkan bukti hadirmu membawa kehangatan,
tunjukkan kesahihan warnamu menceriakan,
di dalam sebuah perjalanan,
menongkah arus kehidupan...

~MASHITAH ZA~Merapu di petang hari~

selepas meng'usha' facebook k.mie
.
.

Sunday, October 24, 2010

Melangkah Ke Bumi Jordan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Sudah lama tidak menginjakkan diri ke dunia penulisan blog. Alhamdulillah selepas beberapa perkara sudah diselesaikan, ana mempunyai ruang sedikit untuk mencoretkan LANGKAH KE BUMI JORDAN.

Mula-mula teringat lambaian ayah, mak, kakak, abang dan 2 adikku 'Umar dan Safiyah di KL International Airport (KLIA). Tiada apa-apa perasaan ketika itu. Setelah melepasi pintu pertama untuk mengesahkan identiti dengan menggunakan pasport, mataku melilau mencari kelibat kelaurgaku. Adakah masih mereka menghantarku di atas sana? Ana orang yang pertama melepasi pintu itu. Sedangkan yang lain masih bersalaman-salaman dan berpeluk-pelukan dengan ahli keluarga masing-masing. Begitu juga sehingga ana menaiki pesawat Royal Jordanian J 181 pada tarikh 15 September 2010. Jam berlepas adalah 9.20 malam waktu tempatan.

Tidak henti-henti tangan menaip mesej mohon maaf kepada semua rakan-rakan, sahabat handai dan juga orang tersayang. Setelah memasuki pesawat, tempat ana di sebelah tingkap. Ana pandang ke luar tingkap...

Baru ana perasan, ana sedang 'berpisah' dengan orang2 tersayang...

Baru ana sedar, ana sedang pergi jauh...

Tit~Tit~ Henponku berbunyi menandakan ada mesej. Mesej dari emak :

"Kami semua sayangkan ita. Bila ita dah pegi, baru rasa khilangan.tp mak bangga krn cita2 mak nak salah sorang anak blajar d ngri ambia dtunaikn oleh ita.Jadilah anak terbaik"

Tit~Tit~ Henponku berbunyi lagi. Mesej dari ayah pula:

"Selamat berangkat dan semoga berjaya dalam cita2 Mashitah. Jadikan dirimu seorang pejuang Islam berilmu dan hebat di sisi Allah, islam, kelaurga dan masyarakat."

Terus air mataku bertakung tiba2. Aduhai air mata, janganlah kau buat hal... STOP IT OKAY..

Namun, air mataku tetap buat hal dengan melimpahkan takungan yang semakin sarat dengan muatan. Terus satu nombor di dail dan tercurahlah suara tangisan di corong talian. Tidak sanggup menangis di telinga ibunda tercinta...

NIAT

Biarlah kucerita-in bagaimana sih bisa terjadinya niat untuk ke negara orang dong... Dengarkan ya.

Awal tahun 2010, ana memikir tentang sesuatu solusi dan persamaan taraf. Pertamanya ana ingin bersaing dengan seorang hamba Allah ni. Lulusan luar negara sahaja boleh membuatkan ana rasa dapat bersaing. Keduanya, ana dari sekolah menengah memang mempunyai cita-cita menyambung ke luar negara. Ketiganya, ana ni seorang yang paling lemah antara adik beradik dalam pembelajaran. Lihat sahajalah kedudukan tujuan2 tersebut. Maka pastilah yang pertama itu lebih tinggi tujuannya.

Yang kedua pula hanyalah untuk kepentingan diri sendiri memandangkan seorang pakcik saudara berkelulusan Al-Azhar dan seorang lagi pakcik saudara Australia.Kedua2nya memberi gambaran bahawa pulangnya mereka membawa ilmu yang tiada di negara sendiri dan mempunyai pengalaman yang lebih luas. It will be called more motivated life by me? It's not true that studying in Malaysia is not good. But, when we are abroad, we can view more surroundings, more culture, more views lah... Pokoknya lebih banyak kita leh dapat benda yang baru yang tidak ada dalam Malaysia.

Ketiga, ana sedar ana ni anak bongsu (sebelum ade adik). Keluarga nomad(pindah-randah) seperti kami mengalami suasana yang baru di tempat baru. Masuk Sek agama, masuk sekolah biasa, masuk sekolah agama, masuk sekolah biasa balik,masuk balik sekolah agama... Membuatkan ana mengalami masalah perubahan suasana pergaulan. Disebabkan faktor ini ana adalah anak yang paling pelik, paling nakal, paling manja melampau2, paling ntah apa pailng lagi... walaupun kalau dibandingkan dengan abang dan kakak, ana lebih kurang serupa je dalam keputusan peperiksaan. Tapi ana merasakan terbeban tatkala bersaing dengan kak Jamilah. Rasa seakan ana tewas. Lalu membawa diri ke UNISZA dengan menyambung diploma walaupun sudah menerima tawaran metrik gopeng, perak.

Disebabkan faktor ketiga, ana cuba untuk menjadi lebih baik dari adik beradik yang lain. Setiap sem mula mendapat anugerah pelajar dekan dan setiap thun akan memegang taklifan2 yang tidak kurang dari 4. Sudah ana berjaya meletakkan diri ana kedua terbaik dari adik beradik yang lain dan ana merasakan puas setelah meletakkan diri ana sebagai pemain catur Peringkat ASEAN (walupun tak menang pun) dan pemain tetap universiti setiap tahun ke Majlis Sukan Universiti Antara Universiti (MASUM). Rasa puas itu akhirnya luntur setelah tahun ketiga terakhir ana di UNISZA. Sebabnya Kak Fatimah sudah pun ke Korea pada masa tu sebagai wakil UIAM.

Maka terjadilah niat yang ketiga untuk membezakan diriku dengan adik beradik yang lain. Lulusan luar negara... meliputi ketiga2 tujuan. MasyaAllah... tiada satu pun kerana agamaNya... Itulah niat ana pada awalnya.

Imbas kembali pada mesej2 kat henpon tadi, ana rasa bersalah. Sebab niat ana sudah salah. meletakkan tujuan pertama tu pada yang utama. Rasa bersalah kepada ibubapa... Sebab itulah ana menghubungi orang lain mencurahkan air mata rasa bersalah...

Setibanya di Queen Alia International Airport, langkahku berderap tegas. Biarlah tujuan pertama itu nanti akan menunaikan tujuan yang lain, harapan ibu bapa, agama, masyarakat. Tidak mengapa kut... Biarlah ia menjadi teras untuk kutunaikan tujuan dan harapan yang lain2....

Bumi Jordan dan datarannya...

Pada mula2 melangkah keluar Airport, yang ana nampak hanya pasir. Kiri kanan sepanjang perjalanan adalah gunung2 pasir....... pasir, pasir dan pasir...

Oh begini rupanya Jordan...

Setibanya di Mu'tah, kepelikan muncul. Almaklumlah pelajar baru. Mengapa ya bangunan dia begini? Semua bangunan seperti inikah? EH, RUMAH KE NI? Ingatkan kedai... Rupanya rumah... Semua rumah macam ni kah?? Betul kata Ustaz Wahid, Mu'tah suasananya kekampungan. Sudah masuk minggu ketiga barulah sedar kesasihan ustaz Wahid ^_^.

Mula-mula memberontak jugalah sebab semua orang sudah dapat rumah. tapi ana xdapat2 rumah. Kata tak ada masalah penempatan... Itulah yang dikhabarkan sebulan sebelum ana jejakkan kaki ke sini. Tapi rupanya masih ada masalah... Bila dapat satu rumah, masya Allah...apekah ini? tak sanggup la dok rumah tu...ada masalah sikit la... masalah apa? erm...

Maka telah datang satu bantuan dari Allah melalui seorang hamba Allah ni. Dicarikannya rumah sehingga dapat. Alhamdulillah rumah yang ana duduki baru seminggu ini adalah di atas bantuan hamba Allah ni. syukran jazilan... Ana tak tahu nak balas apa. Lalu katanya: balaslah dengan doa semoga dia berjaya. Lalu ana teringat bahawa ana ni sebenarnya dah ada kat bumi anbiya'. Antara doa2 yang mudah makbulnya di tempat inilah. Lalu terus ana mendoakannya...

Minggu ketiga diuji dengan satu ujian yang membuatkan tujuan pertama ana hilang... Betapa kuatnya penangan ujian tersebut setelah Allah datangkan fitnah yang begitu menggoyahkan ana untuk terus berada di Jordan. Sesuatu yang memeritkan untuk ditelan, yang payah untuk diterima, yang sukar digambarkan oleh kata2. Allah datangkan lagi ujian dengan keinginan untuk umrah dan solusinya. Datang pula ujian ketelihan yang tinggi dan keterpaksaan program persatuan. Tambah ujian kerinduan pada sentuhan seorang ibu. Datang lagi ujian demi ujian...

Masa itu, ada satu ayat yang terpapar di status id ym seorang insan yang bernama Aisyah. Ia mengatakan mengenai ujian dan tajdid niat. Kerana ayat itu, ana bermuhasabah kembali niat ana ke bumi Anbiya ini. Ana menyusun masalah2 yang ada dan cuba dirungkaikan belitannya yang menyesakkan dengan beberapa penyelesaian. Lalu ada yang diselesaikan dengan baik dan ada yang tidak sempurna penyelasaiannya. Niat ana pun bertukar lah dengan anjakan paradigma. Ana menutup kes tujuan2 tiga tadi. Membuka kes baru untuk dimahkamahkan oleh hati dan akal bersama istihoroh...

TAJDID NIAT

Selesai minggu ketiga, masuk minggu keempat...
Niat diubah, lalu mulalah perjalanan study plak. Ditajdidkan niat lillahi taala... Teringat pula seorang hamba Allah dari Mafraq menegur niat ana dalam menguruskan satu masalah keinginan untuk berumrah. Hehe... terkesan juga kata2nya~PEDAS.

ana pun tak tahu bila ketenangan itu hadir... pokoknya masuk minggu
kelima, ana lebih tenang. walaupn ada perkara yang ana terlepas pandang... kehidupan perlu diteruskan walau apa pun yang trjadi. Ana pun melangkah dengan niat baru...bukan mudah menggapai bintang, mengejar impian...

Kesimpulannya

Ana kini meletakkan belajar lillahi taala. biarlah nak jadi apapun...ada rejeki, ada lah. xde rejeki, xapalah.asalkan ana berusaha... melangkah di bumi jordan bukan senang. Memerlukan kesabaran yang tinggi... mudah2an akan di permudahkan lagi beberapa penyelasaian serta urusan... amin...

.

 

Challenge Me!

Promote This Blog

Visitors

...::Lukluk Baidoa::..