Tuesday, September 25, 2012

Sahabat2 USIM yg dirindu

Usim's logo

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh...

20 September 2012 - 7.00 pagi





"Mak, Ita tertinggallah handset la. Tengah cas tadi...", Michi menepuk dahi.
"Laa...malas betul nak patah balik. Kalau mak, jalan ja...", mak mengerut dahi.
"Ala mak...nanti Ita nak contact mak macam mana. Dah la jalan jauh ni... mak kan nak tahu Ita ke mana, dengan siapa...", Michi perlahankan suaranya. Terkenang tragedi hilang dari pengetahuan mak dan ayah. Bila tahu anaknya berada di negeri Selatan, marahlah kedua2nya. Almaklumlah perempuan...

Mak pun patah balik dengan kereta Proton miliknya ke rumah....

----------------------------------------------

"Farah, lagi 15 minit Michi sampai Usim, nak ke mane yerk?", sms kukirim kepada Nurul Farahana, sahabat yang menyambung pengajian di USIM, sama2 pernah belajar di Unisza dahulu. Takut juga kalau terus telefon, menganggu pembelajaran Farah jika dia ada di dalam kelas sekarang.

Sementara itu kepalaku ligat berputar, terkenang bait2 cinta ukhuwah yang dikait bersama-sama 5 orang sahabat tercinta, Nurul Farahana, Nor Adzlina Adzlia, Nurhidayah, Siti Maisarah dan Noor Dyia Dyiana. Kenangan pahit manis semua kami rasai bersama-sama. Sampai kalau dibukukan boleh jadi seribu satu kisah yang takkan luput dalam kenangan.

3 tahun bersama di Unisza sehingga mengenggam segulung Diploma Pengajian Kontemporari Islam (Al-Quran & Al-Sunnah) sentiasa diingati seakan tak mahu dan tak dapat dipadam kerna memoir itu indah seindah matahari menyinari pagi, seindah bulan purnama mengambang pada malam hari...

Kemudian, apabila ingin menyambung pengajian lagi, kita mula renggang. Michi, Farah, Dayah, Didi dan Mai dapat menyambung pengajian di USIM manakala Lia dapat tawaran ke Unisza. Lia tidak meneruskan pengajian lantaran terpisah jauh dengan kami. Maka dia memilih untuk bekerja sebagai pembantu makmal.

Sedangkan kami berlima di USIM pun berbeza aliran, Mai dan Didi tetap menyambung pengajian dalam bidang Quran & Sunnah, Dayah pula Syariah dan Undang2, Farah menyambung Bahasa Arab dan komunikasi, sedangkan diriku memilih satu bidang yang amat diminati Quran & Multimedia. Atas alasan tidak dapat berenggang dengan IT, hanya dapat pilih kos ni. Kos komputer langsung tidak membenarkan bukan ahlinya untuk menyambung di bahagian itu menyebabkan Michi akur hanya Quran & Multimedia sahaja memberi peluang kepadanya untuk menyambung bahgian pengkomputeran.

Berhimpit dalam Kenari hehe ^_^ michi sorang dok seat sorang
Tapi disebabkan cinta itu buta, disebabkan ingin mendapatkan persamaan taraf, Michi padamkan minat dan cita2 dalam bidang quran & multimedia tadi dengan melanjutkan pelajaran ke Jordan dalam bidang syariah. Masa itu, masih teringat lagi post yang pernah ditintakan dalam blog ni http://luklukbaidoa.blogspot.com/2010/10/melangkah-ke-bumi-jordan.html.

Maka terpisahlah kami berenam dengan perbezaan kos, universiti, daerah, negara...

Kini, Michi sudah berumah tangga. Agak terkilan di hati sebab sahabat2 baik tidak dapat menghadiri kenduri perkahwinan disebabkan faktor pembelajaran, kewangan dan keselamatan. Walaupun sudah ditawarkan untuk kos kenderaan dan penginapan, mereka tidak dapat hadir juga. Namun, kali ini Michi berazam untuk jumpa mereka juga sementara masih punya waktu. Jika nanti mungkin waktu makin sempit dek kekangan kerja dan pengajian master.

Akhirnya tiba juga Michi di USIM. Terlayar wajah2 mereka di ingatan. Terlayar juga inilah tempat pertama berjumpa dengan seorang hamba Allah dari Johor bersama kakaknya dan ibunya. Terlayar juga sahabat QM yang ceria dan mesra. Juga Nur Muezzi sahabat yang dipertemukan tiba-tiba. Satu-satu tergambar dalam kotak pemikiran. Mutiara putih jatuh ke pipi... seakan mengerti begitu banyak yang dirasai, tak tergambar dek kata-kata.
Belanja makan Farah n Fana di sbuah restoran di Nilai
Pertama kali berjumpa dengan Farah, Michi menjerit kecil. Kemudian jumpa Dayah di PKP.  Kedua2 tak percaya Michi makin kurus sedangkan sangkaan mereka Michi makin berisi. Kami rancang berborak sehingga Ira datang bersama sahabat2 QM yg lain. Semuanya berkerumun membuat bulatan kecil d tengah2 laluan orang ramai. Lucu rasanya masa tu sebab tak terjangka akan bertemu semua dalam sekelip mata. Ingatkan sahabat2 QM nak jumpa esok, tapi terjumpa di sini, tak prepare lagi nak sembang apa menyebabkan Michi agak segan dan agak kekok pada mulanya. Tak idea la katakan... Mengejut sangat....huhu

bergambar bersama sahabat2 QM syukbah 3

Semua ada 10 orang sahabat Qm, dan semuanya bertanyakan mengapa Michi makin kurus dan ada baby tak lagi... Michi hanya mengulum senyum dan menjawab "InsyaAllah, doakan pintu rezeki terbuka". Borak2 sambil berdiri...huhu lucu sangat. tapi itulah jodoh pertemuan yang ditentukan Allah yang indah sangat...

bersama Husni

21 September 2012 - Jumaat

Michi membontoti Farah ke kampus USIM. Farah terus ke kelas, manakala Michi terus ke postgraduate untuk permohonan master secara manual. Pada mulanya pegawai di situ menyuruh isi online di komputer yang terdapat di situ, Tapi akhirnya pegawai tu memberikan borang dengan harga RM10 untuk diisi manual. Ada masalah teknikal bahagian mengisi online.

Keluar dari PTM, Michi mencari Dr Mustofa di bilik beliau, seorang pensyarah yang pernah mengajar di Univerisiti Mu'tah dahulu. Tapi tak berjumpa... Hampa ~~

Ira sudah selesai kelasnya mengajakku pulang ke kampus bersama Dayah. Pada mulanya ingin pulang ke Jati, tapi disebabkan Michi ingin berjumpa dengan Mai, Ira menghantarku ke Sri Indah. Dapatlah berjumpa dengan Mai dan Didie... Hahaha...kejap je jumpa, setengah jam kemudian, Michi ikut Mai ke kampus balik. Cari Dr Mustofa sehingga Farah pula habis kelas dan mengajakku pula pulang. Sempat ku berpesan pada Mai, esok kita janji pukul 9 pagi untuk ke rumah Lia.
Maisarah menunggu bersama Didi di Sri Indah
22 September 2012 - Sabtu

"Manalah kereta sewa ni. Baru bangkit tidoq pa", Farah sudah rimas menunggu.
"Tak t0w la Farah, dia lupa kot. Tak berangkat2 pun telefonnya. Dayah pun tak turun lagi nih"

TIba-tiba kelibat Dayah kelihatan. Haaa..baru sebut namanya dah nampak batang hidung. ^_^
Mai dan Didie juga sudah berulang kali telefon menyanyakan kami. Jam menunjukkan pukul 9.45 pagi, barulah terlihat sosok kereta kancil mendekati pagar Jati. Haa...tu kowt...

Menunggu kereta sewa tak sampai2

Betullah yang diduga, itulah keretanya... 5 minit pertama berada dalam kereta, pemilik syarikat kereta sewa, Sabri namanya, dalam keadaan marah2. Disebabkan sudah terbiasa dengan emosi tak stabil lelaki, Michi pun mula menukar topik bualan dengan bertanyakan perniagaannya. Rupanya Sabri seorang yang menguruskan syarikat kereta sewa. Dia merupakan pelajar tahun lima USIM dalam bidang FIZIK tapi terpaksa extend untuk menyara adik2 di kampung. Apabila ditanya mengapa sorang2 jalankan perniagaan, dia menjawab kawan2 yang lain tidak memberikan untung, malah merugikan apabila kawan2nya malas dan ambil perniagaan sebagai satu medium yang tidak perlu diendahkan sangat.

Start menyewa kereta

Mendengarkan penjelasan yang panjang lebar dari Sabri membuat kami kasihan padanya (maybe Michi sorang huhu...tapi Dayah dan Farah seakan sama perasaan ngan Michi). 10 minit pebualan membuatkan Sabri lupa pada marahnya tadi. 10 minit sampai ke rumah Sabri. Sabri meminta tunggu sebentar untuk dia keluarkan kereta Kenarinya. Terdapat banyak kereta kancil lain di hadapan rumahnya tapi Michi memilih untuk menyewa kereta kenari disebabkan automatik ^_^

Jam menunjukkan 10.05 pagi. Michi bergegas membawa kereta tersebut ke stesen minyak untuk mengisi minyak dan mengambil Mai dan juga Didie di Sri Indah yang tak jauh dari situ. Mulanya kami ke banting untuk berjumpa dengan Umaimah, kemudian barulah bertolak ke Gemas. Dalam perjalanan, singgah sebentar di Bahau, rumah Didie untuk menunaikan solat jama'.

Eim
Agak tersesat jugalah beberapa jam, akhirnya sampai ke rumah Lia 3 petang. Lamanya sesat...huhu... Lia makin kurus pada penglihatanku. Lia juga berpendapat bahawa Michi juga makin kurus. Laksa yang pekat kuahnya terus dinikmati beberapa kali tambah. Sedapnya...









Hidayah 





Lia & Dayah
Kemudian kami ke rumah Dayah di Felda Jelai. Di situlah Michi mengisahkan kehidupan michi pada mereka.  Mereka mendengar dengan khusyuk dan mereka mula faham kondisi Michi. Lia yang sudah melalui apa yang pernah terjadi memberikan sedikit penjelasan dan nasihat manakala yang lainnya sama2 berkata " tak apa michi, ada hikmahnya...", ayat tu sedikit sebanyak memberi kekuatan pada Michi. Apa yang akan berlaku nanti semuanya rahsia Allah. Berdoa padanya dan jangan putus harap.

Didi membelek nugget di rumah Dayah ^_^"







Tak sedar hari sudah menginjak petang, kami mula bergegas untuk bersiap2 pulang ke USIm, balik tu singgah lagi di banting rumah nadwa pula untuk michi ambil sijil degree dan transkrip akademik.

Beraya bersama Nadwa

Nadwa, Farah n Me in Mu'tah
Inilah kali pertama Michi bawa 140km sejam kerana mengejar masa tuk pulang ke Sri indah sebelum jam 12 malam menghantar Didie dan Mai. Nasib baik tak banyak kereta. Inilah kali pertama juga Michi belanja banyak tuk sahabat2 yang dicintai. Tapi kalian berkeras nak bayar separuh. Michi da cakap Michi tak kesah pasal duit tuk orang yg Michi betul2 sayang. Terima kasih yang memaksa nak bayar gak separuh kepada Michi - Farah n Mai (Orang kaya baru). hehe...


Kenangan bersama sangat2 dihargai sahabat2. Kenangan terindah buat kita....Kenangan yang pasti terukir sebagai kenangan yang paling-paling tak dapat dilupakan... ~ ^_^ ~

Terima kasih sahabat kerana hadir di dalam hidupku. Terima kasih menerima diriku seadanya. Walaupun adakalanya ku tersasar, kalian tetap berada disampingku. Kalianlah sahabat, kalian juga isteri2ku...hehe..tersilap... buah hati... hehe.. Apapun hanya terima kasih dapat diungkapkan untuk kalian. Terima kasih menjadi penguat semangat, menjadi pembimbing, menjadi telinga, menjadi duri berpengajaran, menjadi cincin kesaktian untukku terus berdiri, untukku terus gagah dan kuat mengharungi mehnah dan tribulasi sebuah perjalanan menuju syurga abadi...

kenangan unisza 2007-2010
Terima kasih Allah memberi sahabat2 buat diriku... Alhamdulillah wa syukrillah... ^_^

Sajak yang pernah dideklamasi untuk sahabat

~Lukluk Baido'~




Saturday, September 15, 2012

~ Bersabar dan redha ~

Bila informasi tersalah fakta,
Menjadikan ia fitnah yang dusta,
Terang benderang salahnya nyata,
Tidak guna lagi berkata-kata...

Mengharap kebenaran menyerlah nanti,
Walaupun sekarang ia begini,
Akan terbukti suatu hari,
Lantas semuanya tertunduk pergi...

Bersabar dengan ujian Ilahi,
Berdoa padaNya setulus hati,
Berharap padaNya atas segala,
Kelak pasti ada petunjukNya....

Ya Allah, ringankanlah bebanan hati...

Lukluk Baido' 15 September 2012

Thursday, September 13, 2012

Jangan...

Menasihatilah dengan perkara baik
Agar pekertimu semakin menaik
Jangan kerana ajakanmu mudah
Jadikan mereka hidup parah

Kamu, dia, saya dan mereka berbeza
Kerana status dan ujian yang tak sama
Jangan jadikan dia mengikut gayamu
Kerna kamu, dia, saya dan mereka bukan kulimu

Jangan, jangan, jangan dan jangan
Yang kuberikan nasihat bukanlah arahan
Agar kau mengetahui erti kehidupan
Agar kau mengerti ku berpengalaman

Tuesday, September 11, 2012

Paling sakit

Assalamualaikum...

Rajin da Lukluk Baido' meng-update blog. Almaklumlah tengah menganggur... Tak ada kerja, carilah kerja...

Hari ni 11 September 2012 bersamaan hari Selasa. Lukluk Baido' ade temujanji terhebat....haaa.... dengan siapa?? jeng jeng jeng...

Malas la nak gitaw, nanti korang gtau hubby Lukluk Baido'... Tapi nak gtaw gak la... temujanji hari ni dengan dua orang doc yg hensem lagi macho kejelitaannya...haa...curang yeee????

Tak la... My dating is with doctors okay...

Ye la.. tak kira la...curang la namanya tu...

Sorry sikit... I've appointment with my dental docs, please la korang. Utk kesihatan gigi Lukluk Baido' laaa...

OO0o0o...

Meh nak cite sikit. Setibanya di klinik Maheran (first2 ingatkan India, rupa2nya melayu la... nama isteri doc tu Maheran, dentist jugak), Jam menunjukkan 9.30 pagi... Terawal sikit c0z bosan dok rumah.. (padahal selalu lambat,org suh dtg kul 10, dtg pkul 12.45...hua3). So, Lukluk Baido' pun amik la buku2 kat situ tuk bace sementara tggu pembantu die nak open kaunter tu... Mula2 baca solusi, n then berpindah pula buku All About Money.

Baca punya baca tetibe Lukluk Baido' aada idea utk amik satu perenggan dalam buku tu tuk interview RhB Bank khamis ni...

Sambil2 tiu, terkumat-kamit dok ulang ayat tu nanti nak jawab interviewer senang.huhu... tapi cik adik comel ade kat sebelah dok usha lebih2 lak kat Lukluk Baido'. Apesal la si comel ni... tapi buat tak tau je la...sebab nnt die tgk gigi Lukluk Baido' mesti akan tanya "kat gigi akak tu ape" (selalu kene tanya camni bila jumpa budak2 comel dan tak comel...huhu...So, time tu, buat2 tak nampak si comel tu...

"Kamu boleh masuk", kata nurse tu yang tiba2 keluar dr bilik doc.

fuh...nasib baik masuk paling awal...

Masuk2 ade Dr Maheran,dua nurse dan ermmm sorang lelaki yang baru nampak hari ni. pada pengamatan Lukluk Baido', boleh la tahan... (marah kang hubby kite, jgn report tau...hahaha), mungkin praktikal kot... Dr maheran pun cek gigi Lukluk Baido', oh...yang ni yang buat kat Jordan tu kan.... Lukluk Baido' pun mengiyakan je la..

Dr Maheran pun panggillah "abah" - suami dia pakar braces.. So, "abah" pula gantikan sampai selesai buka braces. Tapi yang tak bestnya ape tau... Lelaki tadi dok usha gak gigi Lukluk Baido'. So, bertambahlah keyakinan Lukluk Baido' bahawa lelaki ni praktikal.. N then, Lukluk Baido' pun tanya kat "abah", ni doc praktikal ke...
"Abah" jawab...tak la.. ni doctor baru. Anak saya...

Disebabkan Lukluk Baido' seorang peramah, byk jugalah soal, tapi bukan dgn lelaki tu,dengan nurse2 la...

N then, barulah tau lelaki tersebut baru balik dari oversea, baru start kerja, baru lagi gantikan ayah die buat kerja kalau2 ayah die tak ada.

Tiba2 "abah" said like this - "Dr Kamil, You take over okay,"

Waduuhhh... Berdebar2 jantung Lukluk Baido'. Bukan sebab apa...Tapi disebabkan Lukluk Baido' tak suka doc kurang experience nak buat sesuatu kat gigi Lukluk Baido' nieyh... Mula lah tak sedap hati... Gigi ni paling penting tau di antara part2 lain kat diri... huhu

Lepas je Dr Kamil cucuk pelali di mulut Lukluk Baido', rasa drowsiness yg terlampau... tapi disebababkan doc ni kurang experience, I am a bit aware and try not to sleep. Tangan die menggeletar tau... Lepas doc kamil tu g sebelah, Lukluk baido' terus bgtaw nurse yg ade kat situ

"Boleh tak saya nak buat permintaan tukar dengan Dr Maheran. Saya tak biasalah dgn doc tu.", Nurse tu komplen ape tah...malas nak ambik port sebab kepala dah pusing dgn ubat pelali tadi...

So, Dr Maheran plak take over.. rase safe sikit gigi hahahahaha...Tapi sakitnya tak tau nak cakap walau dah buh ubat pelali, tapi still sakit lorrr....

Sebelum Lukluk Baido' keluar, ternampak Dr. Kamil keluar dari bilik sebelah dengan muke muram... So, Lukluk Baido' cakap dalam hati...so sorry la doc, bukan taknak you take over my teeth but I paid for the best treatment. Dah la ni klinik pakar yang swasta, kalau klinik kerajaan tak apalah..huhu...

Balik rumah dah setengah jam, pelali makin kurang, so, sakit mula naik mendadak... oh nooo.... terpaksalah tahan sakit sampai petang itupun kalau hilang...adoooiiiiiiii

Tapi tahukah anda, sakit apakah yang paling sakit sekali? Tak pasti samada anda tahu atau pun tak, sakit yang paling sakit sekali adalah kematian. Tak kira macam mana cara kematian itu datang, ia tetap menyakitkan. Hatta Nabi Muhammad S.A.W sendiri melalui kesakitan saat kematian baginda walaupun malaikat maut mencabut nyawa baginda dengan cara yang paling lembut dan halus. Jadi, bagaimana pula dengan kita nanti?

Sakit yang berada di tangga kedua ada dua mengikut kategori lelaki dan perempuan. Bagi lelaki, sakit yang kedua sakit ialah sakit gigi manakala perempuan pula ialah bersalin/melahirkan anak. Sebab tu berbeza tu. Lelaki ada la pulak yang bersalin kan. Mengandung mungkin ada.

Sakit gigi ni la kan, memang sakit dia bukan setakat gigi saja tapi menular ke seluruh pelusuk badan tahu. Emosi tak stabil. Nak makan pun tak da selera. Orang bergurau sikit pun rasa nak cepuk je. Nak buat kerja pun tak da mood. Senang cerita semua benda tak kena la. Kan kan kan. Jadi, pesanan dari penaja, jagalah gigi anda sebaik-baiknya. Amalkan apabila bangun pagi, sebelum gosok gigi ke mandi ke apa ke, basuhlah muka dahulu dengan selawat sebanyak tiga kali. Insyaallah, sakit gigi boleh dielakkan.

Nah...ini doa yg diciplak dari munirahsalleh

رقية نبوية لعلاج وجع الضرس

Hadith al-Baihaqī, dari ‘AbduLlah bin Rawāhah mengadu kepada Nabi SAW bahawa giginya sakit, kemudian Rasullullah pun meletakkan tangannya yang mulia ke pipi Abdullah dan berdoa seperti dibawah ini sebanyak 7X:

اللهم أذْهِبْ عَنْهُ سُوْءَ ما يَجِدُ وفَحْشَهُ بِدَعْوَةِ نَبِيِّكَ الْمَكِيْنِ الْمُباَرَكَ عِنْدَكَ

Ya Allah hilangkanlah darinya keburukan dan kekotoran apa yang dia rasakan dengan permintaan NabiMu yang mempunyai pengaruh dan diberkati disisiMu.

Maka Allah menyembuhkan sakit giginya sebelum beliau berganjak pergi dari Rasulullah SAW.

Dalam riwayat yang lain Humaidi berkata suatu ketika Fatimah binti Muhammad SAW mengeluh sakit gigi, lalu Rasulullah SAW memasukkkan dan menempelkan tangan kanannya pada gigi yang sakit dan berdoa:

بسم الله وبالله أسأَلُكَ بِعِـزَّتِكَ وجلالك وقُدْرتك على كُلِّ شيءٍ فإن مَرْيَمَ لمَ ْتَلِدْ غَيْرَ عِيْسَى مِنْ رُوحِك وكلمتك أَنْ تَـكْشِفَ ما تَلْقَى فاطمةَ بِنْتَ خديجة مِنَ الضُّرِّ كُلِّهِ

Dengan nama Allah,demi Allah ku bermohon dengan kemuliaanMu dan kebesaranMu dan kekuasaanMu atas segala sesuatu sesungguhnya Maryam tidak melahirkan selain Isa yang berasal dari ruhMu dan kalimatMu (firmanMu) aku memohon agar Engkau melenyapkan rasa sakit yang dirasai Fatimah binti Khadijah semuanya.

Kemudian lenyaplah sakit gigi Fatimah.

Lukluk Baido' note: Jagalah gigi anda... ^_^ (muka senyum tapi gigi tengah terokkk sakit..wuuaaa ....Jangan lupa banyakkan istighfar kerana bukankah sakit itu datang dari Allah juga untuk menghapus dosa2 kita...)

Saturday, September 8, 2012

Rintih mutiara

Setelah masa itu berlalu
Si mutiara berhenti malu
Pada pelangi yang pernah diimpi
Pada musang yang jahatnya diketahui

Kerana pelanginya sentiasa fana
Yang tetap kekalnya, Dia
Menerima duka nestapa
Memanggil dengan cahaya cinta

Sungguh merdu suaranya
Terkedu mendengarnya
Tapi kuhanyut muram
Di sisi sepertiga malam

Setelah penat berlantang
tak ke mana lagi diriku
akhirnya pulang ke gagang
dengan kasih seorang ibu

Tertutup tepu dalam memori
Yang akan disisih jauh dari diri
Fatamorgana yang sangat ditakuti
Tak mahu terjadi lagi

Terduduk lagi menyepi
Tersesal lagi tak ditepati
Teruk mutiara difitnahi
Tangis tiada berperi

Mutiara itu nampaknya kelam 
Berubah warnanya hitam
Tersorok ke belakang diam
Bersujud pada Pencipta alam

PILIH JALANMU bunga matahari
Mengembang cahaya yang gemilang
Atau terus sakit menyendiri 
Walaupun jalan luas terbentang

Kopiah tidak melambangkan iman
Tudung tidak memastikan islam
Hati sentiasa menjadi pilihan
Bila agama teruji macam

KEMBALILAH kata Tuhan
Pada sayangNya yang tak bertepian
Walau tiada yang kasihan
Dia tetap setia berhampiran...



~Lukluk Baido' ~ 8 September 2012

Wednesday, September 5, 2012

Jangan memfitnah orang lain...



Jangan memfitnah orang lain...

Barangsiapa yang mengerjakan kesalahan atau dosa (misal: mencuri, mencopet,atau kejahatan2 lainnya, kemudian dituduhkannya kepada orang yang tidak bersalah (memfitnahnya), maka sesungguhnya ia telah berbuat suatu kebohongan dan dosa yang nyata...


Barangsiapa yang mengerjakan dosa (memfitnah orang lain ataupun dosa2 lainnya), maka sesungguhnya ia mengerjakannya untuk (kemudharatan) dirinya sendiri... Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana...


Barangsiapa yang mengerjakan kejahatan dan menganiaya dirinya, kemudian ia mohon ampun kepada Allah, dengan istighfar, memperbaiki diri, meminta maaf kepada orang yg disakiti dan tidak mengulangi perbuatan buruknya...


Maka ia mendapati Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang...


QS 4. An Nisaa':110-112


وَمَن يَعْمَلْ سُوۤءاً أَوْ يَظْلِمْ نَفْسَهُ ثُمَّ يَسْتَغْفِرِ ٱللَّهَ يَجِدِ ٱللَّهَ غَفُوراً رَّحِيماً وَمَن يَكْسِبْ إِثْماً فَإِنَّمَا يَكْسِبُهُ عَلَىٰ نَفْسِهِ وَكَانَ ٱللَّهُ عَلِيماً حَكِيماً وَمَن يَكْسِبْ خَطِيۤئَةً أَوْ إِثْماً ثُمَّ يَرْمِ بِهِ بَرِيئاً فَقَدِ ٱحْتَمَلَ بُهْتَـٰناً وَإِثْماً مُّبِيناً


"Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan dan menganiaya dirinya, kemudian ia mohon ampun kepada Allah, niscaya ia mendapati Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."


"Barangsiapa yang mengerjakan dosa, maka sesungguhnya ia mengerjakannya untuk (kemudharatan) dirinya sendiri. Dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana."


"Dan barangsiapa yang mengerjakan kesalahan atau dosa, kemudian dituduhkannya kepada orang yang tidak bersalah, maka sesungguhnya ia telah berbuat suatu kebohongan dan dosa yang nyata."


credit to : Aditya Prapanca




Lukluk Baido' Note : Doa orang yang difitnah adalah sama doa orang yang teraniaya...


Kaum Thamud dan 'Ad


Petra, Jordan




Angin Ribut Taufan Yg Melanda Sebilangan Negara Sekarang Ini: 
Apakah Ada Rahsia Tersembunyi Disebaliknya!


 *


Kejadian malapetaka dan musibah yg berlaku kebelakangan ini disebilangan Negara, termasuk Negara termaju didunia, diakibatkan oleh ribut taufan dan kebanjiran air hujan juga air laut, menyebabkan ramai bilangan nyawa manusia dan harta benda serta rumah kediaman hilang-terkorban dan musnah, kiranya mengingatkan kita tentang kisah kaum Thamud dan ‘Ad, apabila Allah s.w.t. menimpakan mereka dgn angin-ribut kencang yg amat dahshat, yg diikuti dgn suara ledakan kilat-petir yg gementar lagi menakutkan; dan betapa dahsyatnya malapetaka yg begitu menggerunkan tergambar apabila mereka itu semuanya binasa dan hilang-lenyap dari permukaan bumi, yg sebelumnya didiami dgn limpahan kemewahan, kegembiraan dan keseronokan.
Sejarah Petra, Jordan



Malapetaka yg diturunkan Allah keatas mereka itu adalah akibat sanggahan mereka terhadap kehadiran Nabi Solih dan Hud a.s., sbg Rasul yg membawa wahyu, yg memerintah agar mereka beriman kpd Allah al-Khaliq dan hari Akhirat, hari mana manusia akan diperhetong amal-usaha mereka lalu diberikan ganjaran, sbg mana dijanji dan dikehendaki oleh Allah s.w.t.

Kejadian angin-ribut yg diistilahkan sbg Thunderbolt, Thunderstorm, Hurrican Katrina, Katsena, Isaac, Tsunami, Torpedo dan sebagainya adalah manifestasi atau tanda kekuasaam Allah jua, dan merupakan peringatan jelas kpd manusia bahawa hari Akhirat, bukan suatu mainan tapi sesungguhnya adalah sesuatu yg haq dan benar, yg pastinya tiba dgn suasana yg lebih hebat dan dahshat, atas kehendakNya jua.

Demikian kebesaran, keagongan dan kekuasaan Allah atas segalanya maka manusia harus insaf dan menyedari hakikat bahwa kehidupan didunia yg singkat ini, seharusnya tidak diuliti oleh sikap angkuh, bangga diri dan riak ilmu, amalan, harta kekayaan, kedudukan, kekuasaan dan darjat keturunan, hingga melalaikan Hari Akhirat, akan tetapi hendaknya sentiasa mensyukuri anugerah yg diberi lalu tunduk tawaddhu’-tadharru’, dan menyedari diri sekadar manusia kerdil hina, terjadi hanya dari tanah hitam berlumpur-debu, dgn akal-fikiran dan kepintaran tak setinggi mana; dan sesungguhnya Allah jua Yang Maha Besar, Maha Bijaksana lagi Maha Kuasa, yg seharusnya dipuji sepanjang masa, ditaati perintahNya; dijauhi laranganNya demi meraih rahmah dan keredhaanNya, yg kepadaNya jua kelak kita akan kembali!

Penulisan ringkas diatas tercatet ketika melihat kejadian ribut yg berlaku dibeberapa buah Negara, lalu tercetus-ilham merujuk kisah Thamud dan ‘Ad dari lipatan al-Qur’an melalui Surah al-Haaqqah berikut; dan mudah-mudahan dpt dimanfaatkan bagi peningkatan iman dan taqwa jua hendaknya.


بسم الله الرحمن الرحيم

"اَلحَاقَةُ. وَمَالحَاقَةُ. وَمَا اَدْركَ كَمَالحَاقَةُ. كَذَّبَتْ ثَمُودُ وَعَادٌ بِالقَارِعَةِ. فَأ مَّا ثَمُودُ فَأُهْلِكُوْا بِالطَّاغِيَةِ. وَأمَّا عَادٌ فَأُهْلِكُوْا بِرِيْحٍ صَرْصَرٍ عَاتِيَةٍ. سَخَّرَهَا عَليْهِمْ سَبْعَ لَيَالٍ وَثَمَانِيَةَ أيَّامٍ حُسُومًا فَتَرَى القَوْمَ فِيْهَا صَرْعَى كَأنَّهُمْ أعْجَازُ نَخْلٍ خَاوِيَةٍ. فَهَلْ تَرَى لَهُمْ مِنْ بَاقِيَةٍ." - سورة الحاقة 69 : 1 – 8.

Mafhumnya:

“Hari Kiamat. Apakah Hari Kiamat itu? Dan tahukah kamu apa Hari Kiamat itu? Kaum Thamud dan ‘Ad telah mendustakan Hari Kiamat. Adapun kaum Thamud maka mereka telah dibinasakan dgn suara yg luar biasa. Adapun kaum ‘Ad maka mereka telah dibinasakan dgn angin yg amat dingin lagi kencang. Allah menimpakan angin itu kpd mereka selama tujuh malam dan lapan hari terus-menerus; maka kamu lihat kaum ‘Ad pada waktu itu mati bergelimpangan seperti batang-batang pohon kurma yg lopong (lapuk/kosong). Maka adakah kamu melihat seorang pun yg masih tinggal diantara mereka?”

Tafsiran:

الحاقة :: menurut bahasa bermakna “yg pasti terjadi”, Hari Kiamat dinamakan “al-haaqqah” kerana ia pasti terjadi.

القارعة : menurut bahasa bermakna “menggetarkan hati” Hari Kiamat dinamakan”al-qari’ah” kerana ia menggetarkan hati.

Yang dimaksudkan “kejadian luar biasa” ialah petir yg amat keras, yg menyebabkan suara yg mengguntur, yg dpt menghancurkan.

وبالله التوفيق و الهداية والصلاة والسلام على رسول الله وعلى آ له وصحبه ومن والاه والسلام عليكم ورحمة الله وبركاته

rashad:

10hb Syawal, 1433

29hb Ogos, 2012 
 
Puncak Gunung, Petra, Jordan



 

Challenge Me!

Promote This Blog

Visitors

...::Lukluk Baidoa::..